اصول مهم در طراحی داخلی باشگاه بدنسازی
ورزش بر روی جسم و روحیه فرد بسیار تاثیر گذار است به همین دلیل میبایست ورزش را همیشه در برنامه خود قرار دهیم. ورزش کردن باعث گردش بهتر خون شده و به ماهیچههای قلب اجازه میدهد تا مقاومت بیشتری در برابر خستگی از خود نشان دهند. مطالعات زیادی اثبات کرده که بر اثر ورزش کردن سطوح هموگلوبین خون بهبود پیدا می کند.
به دلیل کوچک شدن خانه ها و نبودن فضای کافی برای ورزش، بسیاری از افراد ساعات طولانی از روزهای هر هفته خود را به ورزش در سالن ها اختصاص می دهند. به همین علت کیفیت فضاهای ورزشی در انتخاب افراد ببر این اماکن جهت انجام تمرینات تاثیر بسیاری دارد.
اصول بسیار مهمی در رابطه با طراحی یک باشگاه ورزشی وجود دارند که می توانند در ایجاد یک فضای مناسب نقش زیادی داشته باشند. به کارگیری این اصول جزو ساده ترین و در عین حال اصلی ترین مقدمات طراحی یک باشگاه ورزشی به شمار می آید.
۱. استفاده از نور طبیعی
بهره گیری از نور طبیعی یکی از نقاط قوت طراحی فضاهای ورزشی به شمار می رود که نمی توان تاثیرش را در ایجاد یک فضای ایده آل نادیده گرفت. نور طبیعی علاوه بر تامین روشنایی مناسب در فضا، در ایجاد و انتقال انرژی در محیط نیز نقش دارد. وجود پنجره های بزرگ در دیواره های یک باشگاه ورزشی می تواند بسیار تاثیر گذار باشد.
۲. اجرای نورپردازی مناسب
در رابطه با طراحی فضاهایی که از نور طبیعی بی بهره اند و یا در طول ساعات عصر نیز مورد استفاده قرار می گیرند، اجرای نورپردازی مناسب یکی دیگر از نکاتی است که باید مد نظر قرار گیرد. وجود نور مناسب به میزان کافی و در همه قسمت های فضا باید حتما در طراحی منظور شود.نورپردازی در باشگاه ها نباید به صورتی باشد که چشم را خیره کند، استفاده ازمنبع های نوری نقطه ای در باشگاه ها توصیه نمی شود.همچنین شدت نور ها هم نباید زیاد باشد. بهترین گزینه استفاده از یک منبع نوری گسترده در سطح فضا است که نور را یکسان در همه سطح سالن پخش می کند.
۳. جایگذاری مناسب دستگاه ها
یکی از شروط ایجاد یک باشگاه ورزشی با کیفیت، جایگذاری وسایل ورزشی در مکان های مناسب است؛ به طوری که استفاده از یک وسیله توسط یک یا چند نفر، باعث ایجاد مزاحمت برای سایر افراد نشود. حفظ فاصله مورد نیاز بین دستگاه ها و در نظر گرفتن یک محل عبور به عرض کافی در همه قسمت های فضا، از نکاتی است که باید در حین جایگذاری وسایل به آن توجه شود.
چیدمان دستگاه ها نباید جوری باشد که مسیر رفت و آمد کسی را مختل کند، همچنین نحوه جا گذاری دستگاه ها باید به نوعی باشد که نگاه کسی که با یک دستگاه کار می کند با نفر دیگر تلاقی نداشته باشد، بهتر است تا دستگاه ها دقیقا روبروی اینه ها جا گذاری شوند، اگر در سالن ورزشی تان پنجره های بزرگ که رو به منظره ای زیبا باز می شود وجود دارد پس آن ها بهترین مکان برای قرار گرفتن دستگاه ها است، البته به شرط آن که منظره بیرون حواستان را از ورزش کردن پرت نکند.
۴. وجود تجهیزات پیشرفته
به کارگیری تجهیزات صوتی و تصویری پیشرفته در یک باشگاه ورزشی، از لحاظ اهمیت بعد از کیفیت دستگاه های موجود در رتبه بعدی قرار می گیرد. یک فضای ورزشی به تجهیزات لازم و مرتبط برای آموزش و همچنین استفاده حین تمرینات نیاز دارد که باید به خوبی، با کیفیت و در فضاهای مناسب کار گذاشته شده باشند.
۵. در نظر گرفتن محل استراحت
یکی از قسمت هایی که شاید کمتر در طراحی باشگاه های ورزشی به آن توجه شود، در نظر گرفتن فضای استراحت برای افراد است. مسلما با ایجاد چنین فضایی، یک جایگاه مشخص برای افرادی که نیاز به استراحت در بین سکشن های تمرین خود دارند تعیین می شود که بسیار مناسب خواهد بود. بهتر است این بخش به صورت مجزا در نزدیکی همه دستگاه ها قرار گیرد تا از تمرکز افراد در یک قسمت خاص جلوگیری شده و نظم بیشتری در محیط برقرار باشد.
نوشتار مرتبط: نکات ایمنی در باشگاه ورزشی
۶. ایجاد فضای آرامش بخش
این نکته به طراحی فضاهایی اختصاص پیدا می کند که به عنوان باشگاه تخصصی یوگا طراحی می شوند. طراحی فضایی که برای انجام تمرینات مدیتیشن ایجاد می شود، باید به گونه ای صورت گیرد که افراد در طول مدت تمرین خود احساس آرامش و راحتی داشته باشند. به این منظور، استفاده از رنگ ها، طرح ها و نور مناسب می تواند جزو اصلی ترین نکات به حساب آید.
۷. جذابیت دکوراسیون فضا
این درست است که فضای یک باشگاه ورزشی در وهله اول جنبه عملکردی دارد؛ اما به هر حال نمی توان انکار کرد که جذابیت و زیبایی فضا در ایجاد یک فضای ایده آل، هر چند عملکردی باشد، تاثیر زیادی می گذارد. استفاده از طرح های ساده ولی جذاب در دیواره ها، کف و سقف فضا می تواند برای طراحی یک باشگاه ورزشی مناسب باشد.
باشگاه های ورزش مکان هایی نیستند که بتوان در آن ها از عناصر تزئینی زیادی استفاده کرد، ولی می شود که خود وسیله های داخل باشگاه را به عنوان وسایل دکوری استفاده کرد، مثلا توپ های پیلاتس با رنگ های جذاب خود می توانند در گوشه و کنار باشگاه مورد استفاده قراربگیرند. و خال وهوای باشگاه شما را تغییر دهند.
۸. استفاده از رنگ ها در باشگاه
رنگ در تغییر سطح انرژی افراد تاثیر گذار است و در مکان های مختلف استفاده از رنگ های متناسب با کاربری محیط می تواند نظر مخاطبان جلب کند .
در سالن هایی که نیازمند آرامش و تمدد اعصاب است مانند سالن های یوگا ، بهتر است از رنگ های روشن استفاده شود . یا رنگ های تیره مکان را کوچک تر از ابعاد واقعی آن نشان می دهد . بدون وجود نورپردازی مناسب ، طراحی یک محیط با رنگ های تیره می تواند آن را به مکانی خسته کننده و کسالت بار تبدیل کند .
در کنار توجه به تیرگی و روشنی رنگ ها و تاثیرات آن ، رنگ آمیزی سقف و کف باشگاه هم مهم بوده و لازم است با رنگ دیوارها هارمونی داشته باشد .
۹. آینه عنصر جدانشدنی از باشگاه های ورزشی
خیلی مهم است تا در باشگاه ها از آینه های قدی بلند استفاده شود، این اینه ها در موقع تمرین انگیزه شما را بیشتر می کنند، باعث می شوند که تمام تمرکزتان را روی خود و حرکاتی که انجام می دهید معطوف کنید. استفاده از این آینه ها در باشگاه های مختلف متفاوت است. در بعضی از باشگاه ها آینه های سرتاسری روی دیوار نصب می کنند یا این روبروی هر دستگاه یک آینه قدی نصب می شود.
نوشتار مرتبط: ویژگی های کفپوش گرانول باشگاهی
۱۰. رختکن ها را فراموش نکنید
رختکن ها یکی از مهم ترین فضاها در سالن های ورزشی هستند که عموما به آن ها بهای خوبی داده نمی شود، اغلب فضای رختکن هایی فضاهایی تنگ هستند که تعدادی کمد در آن وجود دارد و نورپردازی مناسبی هم ندارند. اما یک فضای رختکن اصولی دقیقا خصوصیاتی برعکس چیزهای گفته شده دارد، فضای رختکن باید باعث ارامش ورزشکار چه قبل از تمرین چه بعد از تمرین باشد، تهویه و نورپردازی آن ب اندازه خود سالن ورزشی اهمیت دارد، کمد ها باید دسترسی های آسانی داشته باشند، نیمکت هایی در ان تعبیه شود تا رای گذاشتن ساک یا نشستن برای بستن بند کفش ها از آن استفاده شود. حتیمی شود در آن ها از عناصر تزیینی مانند تابلوها یا لوح های افتخار باشگاه هم استفاده کرد.
۱۱. شعارهای الهام بخش بر در و دیوار باشگاه
در یک باشگاه ورزشی خوب همه چیز باید برای شما الهام بخش باشد و به شما انرژی تمرین کردن بدهد، پس خوب است که بر در و دیوار سالن های ورزشی شعارهایی را ببینید که شما را ترغیب به بیشتر ورزش کردن بکند، این شعار ها می توانند روی تابلوها نوشته و بر دیوارها نصب شوند، یا مثل عکس بالا می توانند بنری زیبا وجذاب باشند که از سقف دیوار آویزان است.
۱۲. کفپوش های مناسب برای کف سالن های ورزشی
نکته مهم دیگری که در سالن ها وجود دارد انتخاب مناسب کفپوش ها است. در ورزش هایی مانند یوگا یا پیلاتس شما احتیاجی به کفش ندارید بنابر این پوست کف پای شما مستقیم با کفپوش سالن در تماس است، البته می شود ازپاپوش ها یا جوراب هم استفاده کرد، اما بهتر است که این کفپوش ها در ابتدا بسیار نرم باشند تا باعث ازارو اذیت بدن شما نشوند و دوم این که کفپوش باشگاهی را باید از جنس آنتی باکتریال انتخاب کرد، این نوع کفپوش ها هم به سادگی تمیز می شوند هم میزان میکروب و باکتری کمتری را به خود جذب می کنند در نتیجه فضای سالن شما تمیز تر باقی می ماند. امروزه استفاده از کفپوش گرانولی در مدل های مختلف تمامی نیازهای محیط ورزشی را برطرف می کند. این کفپوش ها ویژگی هایی که ک سالن حرفه ای نیاز دارد را ایجاد می کند.
به طور کلی طراحی یک باشگاه ورزشی باید در جهت ارتقای جنبه عملکردی آن باشد و اصول زیبایی شناسانه تنها در صورتی قابلیت اجرا پیدا خواهند کرد که لطمه ای به کاربرد اصلی فضا وارد نسازند. بنابراین بهتر است فضای ورزشی مورد نظر با حفظ سادگی و توجه به در نظر گرفتن بیشترین فضای ممکن برای استفاده جهت عملکردهای اصلی طراحی شود.
- منبع: به نقل از جیم سنتر – gymcenter